Joutomaasta oppimis-, kulttuuri- ja urheilukeskukseksi

14.11.2017

Syksyn kuuma puheenaihe Raumalla on ollut Aronahteen ja Nanun koulukiinteistöjen kärjistyneet sisäilmaongelmat. On vielä ratkaisematta, remontoidaanko kiinteistöt vai puretaanko ne. Vaikka jälkimmäinen kuulostaa jyrkältä ratkaisulta, se avaisi mahdollisuuden saada oppimis-, kulttuuri- ja urheilukeskus Rauman keskustaan.

Kaupunki on päättänyt teettää vielä tarkemman selvityksen rakennusten kunnosta, mutta jo nyt on selvää, että homeen valtaamissa kiinteistöissä pitäisi tehdä perusteellinen remontti. Kiinteistöjä on kyllä remontoitu, mutta tällöin on keskitytty lähinnä toiminnallisiin muutoksiin, eikä kunnossapidon kannalta kriittisiin korjauksiin. Alustavan arvion mukaan korjaaminen maksaisi noin 70% uuden hinnasta. Tämän lisäksi pitää muistaa, että remonttikohteiden todelliset kustannukset paisuvat yleensä remontin edetessä, kun havaitaan uusia ongelmia rakenteita avatessa.

Nykyiset opetussuunnitelmat vaativat kouluilta monimuotoisia tiloja luokkahuoneista pienryhmätiloihin ja avonaisiin oppimisympäristöihin. Tätä ei saavuteta kuin uudisrakentamisella. Korjaamalla saadaan parhaimmillaankin teknisesti hyviä, mutta vanhanaikaisia koulurakennuksia. Silti jäisi huoli siitä, onko sisäilmaongelmat varmasti kaikilta osin voitettu. Näistä syistä purkaminen ja uudisrakentaminen kuulostaa järkevimmältä vaihtoehdolta.

Uudisrakentamisessa sijainnin voi valita vapaasti. Aronahteen kiinteistöä on suunniteltu laajennettavaksi siten, että sinne sijoittuisivat myös kansalaisopisto ja musiikkiopisto. Siirron perusteena olisi tilojen parempi hyötykäyttö: peruskoulu käyttää luokkia päivällä ja opisto illalla. Kansalaisopisto on kuitenkin ollut erittäin tyytyväinen nykyiseen keskeiseen sijaintiinsa. Entä, jos Aron kiinteistöt korvaava oppilaitos rakennettaisiinkin keskustaan?

Karin kentän ja entisen Lyseon alue viereisine parkkipaikkoineen on varsin epämääräinen ja onneton alue hienon kaupunkimme keskustassa. Siihen on toistaiseksi suunniteltu uimahallin ja palloiluhallin yhdistelmää. Hyvällä suunnittelulla alueelle mahtuisi myös uusi hieno oppimis- ja kulttuurikeskus, jossa toimisivat yhtenäiskoulu, musiikkiopisto ja kansalaisopisto. Koulujen tilat olisivat käytössä aamusta iltaan, ja niillä olisi välittömässä läheisyydessään hienot liikuntatilat ja kirjasto vastapäätä katua. Samalla palloilu-monitoimihallille olisi niin paljon käyttöä, että se kannattaisi rakentaa.

Uusi oppimiskeskus olisi niin merkittävä ja iso kiinteistö, että se voitaisiin saada toteutettua elinkaarimallina. Siinä rakentaja tekee tilaajan kanssa pitkän sopimuksen kiinteistön käytöstä tiettyyn vuosihintaan, ja rakentaja vastaa kaikesta kiinteistöön liittyvästä kunnossapidosta ja remontoinnista sen elinkaaren aikana. Tällöin kaikki rakentamiseen tai kunnossapitoon liittyvät laiminlyönnit ja niistä koituvat kustannukset lankeavat rakentajan maksettavaksi. Näin kaupungin riskit pienenevät ja kulut ovat sopimuksen mukaiset. Jos kaupunki aikoo rakennuttaa kiinteistön omakseen, tarvitsemme kymmeniä miljoonia nyt. Elinkaarimallissa kustannukset jakautuvat pitkälle aikavälille.

Raumalla on nyt katsottava tulevaisuuteen ja tartuttava rohkeasti tilaisuuteen. Voimme saada samalla kertaa koulut terveisiin ja ajanmukaisiin kiinteistöihin sekä keskustan joutomaa-alueen tehokkaaseen käyttöön. Rakennetaan Raumalle vetovoimainen sivistys- ja liikuntakeskus, josta voimme olla ylpeitä!

Julkaistu Länsi-Suomessa 14.11.2017

Valtuuston puheenjohtajuus on vastuullinen kunniatehtävä

30.8.2021

On kulunut kohta 5 vuotta siitä, kun päätin liittyä kokoomukseen ja lähteä ehdolle kuntavaaleihin. Tuskin olisin silloin uskonut kirjoittavani ajatuksiani valtuuston puheenjohtajana näin pian, vain yhden valtuustokauden kokemuksella.

Uutta tekniikkaa fiksusti käyttöön

25.3.2021

Rauman kaupunginjohtajan äänellä raumalaisille kohta soitteleva robotti herätti huomiota jo ennen ensimmäistäkään soittoa. Jotkut pitivät tempausta kummallisena rahantuhlauksena. Omasta mielestäni tämä on hieno esimerkki nykytekniikalla saatavista aika- ja rahasäästöistä.

Vaalipäällikön vaalikiireitä

20.2.2021

Noin vuosi sitten minut valittiin kokoomuksen vaalipäälliköksi Raumalle kuntavaaleja varten. Vuoden mittaan korona on mullistanut ehdokashankinnan ja vaalikampanjoinnin. Silti olemme saaneet jo 38 ehdokasta listallemme, yhden enemmän kuin viime vaaleissa, ja aikaa on vielä vajaat kolme viikkoa. ...

Rauman liikenneyhteyksiä kehitettävä monipuolisesti

10.6.2020

Viikko sitten valmistui selvitys henkilöjunaliikenteen uuden alun mahdollisuuksista Raumalla. Selvityksen mukaan matkustajia olisi selvästi enemmän kuin monilla rataosuuksilla, joiden matkustajaliikennettä valtio jo tukee. Näin ollen Raumalla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet päästä mukaan tuleviin hankkeisiin, kunhan hallitus tekee valinnat järkiperustein. ...

Oppiminen turvattava ja muusta karsittava

7.11.2019

Kun kaupunki leikkaa menojaan, sivistystoimi leikkaa mukana. Koulut ja kulttuuri ovat noin neljäsosa menoista. Leikkausten osuminen omaan lähikouluun koetaan tietysti epäoikeudenmukaiseksi ja palautetta tulee. Onneksi, sillä se on pakottanut etsimään ratkaisuille todella vahvat perustelut. Niitä etsiessä ohjausryhmä muutti esitystään, eli palautetta on myös kuultu. ...

Talouden kokonaiskuva ei saa unohtua

24.10.2019

VVR-keskustelu tiivistyy ja päätökset tekevä marraskuun valtuuston kokous lähestyy. Moni yksityiskohta talousohjelmassa on kerännyt kritiikkiä. Vaihtoehtoja on kuitenkin esitetty varsin vähän. ...

Vanhempia kirjoituksia

  1. 6. heinäkuuta 2019: Annetaan oppia, ei pakoteta ja painosteta
  2. 21. helmikuuta 2018: Koulukiinteistöt saadaan Raumalla kuntoon!
  3. 12. joulukuuta 2017: Loppuvuoden kuulumisia valtuustosta
  4. 14. marraskuuta 2017: Joutomaasta oppimis-, kulttuuri- ja urheilukeskukseksi
  5. 28. lokakuuta 2017: Kunnossapidosta tinkiminen ei tuo säästöjä
  6. 15. syyskuuta 2017: Rauman tarina, osa 2 - ohjaava strategia vai unelmoivia iskulauseita?
  7. 1. syyskuuta 2017: Mitä ja miksi Rauman aluesairaalasta katoaa?
  8. 13. elokuuta 2017: Teknisen valiokunnan kokous 8.8.