Teknisen valiokunnan kokous 8.8.

13.8.2017

Kesäloma on ohi niin valtuutetun kuin opettajankin näkökulmasta. Kaupunkilaisten asioiden hoito jatkui tiistaina teknisen valiokunnan kokoontuessa käymään läpi harvat kesän aikana kertyneet asiat. Ensi viikon torstaina on vuorossa uuden valtuuston perehdytyskoulutus. Syksyn suurimmaksi asiakokonaisuudeksi muodostuu kaupungin ensi vuoden budjetin laatiminen.

Tiistain kokouksessa keskusteltiin kaupungin vuokratonttien siisteyden ja rakentamisvelvoitteiden valvonnasta. Nämä asiat ovat olleet vuosia levällään, ja pahimmissa tapauksissa rakennusluvat ovat vanhentuneet vuosia sitten ja rakentamisvelvoitteet ovat olleet täyttämättä toistakymmentä vuotta. Valvontaan on onneksi alettu suhtautua vakavammin noin vuosi sitten, ja ongelmatapauksiin on puututtu. Kokouksessa käsiteltiin useampaa tällaista tilannetta.

Valiokunnan tavoite on, että tonttien omistajille annetaan aina mahdollisuus korjata puutteet niiden tullessa ensimmäistä kertaa esiin. Mikäli uhkasakoista huolimatta mitään ei tapahdu, viimeisenä keinona on purkaa vuokrasopimus. Ikuisesti ei voida odottaa, jottei Rauma saa mainetta yritystontteja romuvarastoiksi kaavoittavana kaupunkina. Jatkossa ilmi tulevia tilanteita varten valiokunta valitsi kuusihenkisen tiimin suorittamaan katselmuksia tonteille. Puheenjohtaja Miika Yli-Karron ja varapuheenjohtaja Seppo Sattilaisen lisäksi katselemaan valittiin minut, Susanna Ruponen, Pyry Vainio ja Marjo Varjonen.

Toinen keskustelua herättänyt aihe oli Aittakarinkadun ja Hankkarintien risteyksen kiertoliittymähanke. Kuten edelliseen merkittävään katutyöprojektiin (Suvitien itäpääty), tähänkin saatiin vain yksi tarjous - ja taas Destialta. Sinänsä kyseessä on luotettava ja hyvää jälkeä tekevä yritys, mutta hintakilpailu ei oikein toteudu, jos tarjoajia on vain yksi. Kaupungin kunnallistekniikan johtajan, Jaakko Aerilan mukaan tarjousten vähyyden syitä oli selvitetty kysymällä niitä yhtiöiltä, jotka olivat jättäneet tarjoamatta. Paikallisilla kunnallistekniikan rakentajilla oli järkeviä syitä, mutta Destian valtakunnallisilta kilpailijoilta ei oltu saatu vastausta.

Valiokunta olettaa, että Suomen talouden ja rakennushankkeiden määrän kasvaessa hinnat eivät ainakaan laske. Siksi päätettiin hyväksyä Destian tarjous siitäkin huolimatta, että se ylitti hieman kaupungin oman kustannusarvion. Todettiin myös, että on selvitettävä tilannetta muissa kaupungeissa: saadaanko niissä enemmän tarjouksia tai onko ainoa tarjoaja aina sama? Tarvittaessa otetaan oppia tarjouspyyntöjen laatimisen hienouksista muilta kaupungeilta.

Asialistan ulkopuolelta todettiin valiokunnan ja virkamiesten odottavan Monnankadun remontin valmistumista yhtä kärsimättöminä kuin kaikki muutkin. Vanhan kunnallistekniikan uusiminen on aina uuden rakentamista vaikeampaa. Ei voida kaivaa kaikkea pois ja rakentaa uutta puhtaalta pöydältä, koska alueen asukkaiden täytyy saada koko ajan vettä ja sähköä, ja liikkumaankin pitää päästä. Nyt suurin osa tien alle kaivamista vaativista töistä on tehty, ja asvalttia pitäisi tulla pintaan vielä tämän vuoden puolella. Erityisen hitaita Raumalla ei olla, sillä töitä on nyt tehty runsaan vuoden, kun Helsingissä Monnankatua vastaavassa asemassa olevan Mechelininkadun parannustöiden pitäisi valmistua kahdessa vuodessa.

Nanujärvelä on osoitus Rauman päätöksentekokyvystä

30.8.2021

Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikon maanantaina äänestyksen jälkeen tarveselvityksen, jonka mukaan uutta Nanujärvelän koulua aletaan suunnitella entiselle Nanun koulun alueelle. Päätös on herättänyt jälkikäteen jonkin verran hämmennystä ja kritiikkiä, muuallakin kuin tekstaripalstalla.

Valtuuston puheenjohtajuus on vastuullinen kunniatehtävä

30.8.2021

On kulunut kohta 5 vuotta siitä, kun päätin liittyä kokoomukseen ja lähteä ehdolle kuntavaaleihin. Tuskin olisin silloin uskonut kirjoittavani ajatuksiani valtuuston puheenjohtajana näin pian, vain yhden valtuustokauden kokemuksella.

Uutta tekniikkaa fiksusti käyttöön

25.3.2021

Rauman kaupunginjohtajan äänellä raumalaisille kohta soitteleva robotti herätti huomiota jo ennen ensimmäistäkään soittoa. Jotkut pitivät tempausta kummallisena rahantuhlauksena. Omasta mielestäni tämä on hieno esimerkki nykytekniikalla saatavista aika- ja rahasäästöistä.

Vaalipäällikön vaalikiireitä

20.2.2021

Noin vuosi sitten minut valittiin kokoomuksen vaalipäälliköksi Raumalle kuntavaaleja varten. Vuoden mittaan korona on mullistanut ehdokashankinnan ja vaalikampanjoinnin. Silti olemme saaneet jo 38 ehdokasta listallemme, yhden enemmän kuin viime vaaleissa, ja aikaa on vielä vajaat kolme viikkoa. ...

Rauman liikenneyhteyksiä kehitettävä monipuolisesti

10.6.2020

Viikko sitten valmistui selvitys henkilöjunaliikenteen uuden alun mahdollisuuksista Raumalla. Selvityksen mukaan matkustajia olisi selvästi enemmän kuin monilla rataosuuksilla, joiden matkustajaliikennettä valtio jo tukee. Näin ollen Raumalla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet päästä mukaan tuleviin hankkeisiin, kunhan hallitus tekee valinnat järkiperustein. ...

Oppiminen turvattava ja muusta karsittava

7.11.2019

Kun kaupunki leikkaa menojaan, sivistystoimi leikkaa mukana. Koulut ja kulttuuri ovat noin neljäsosa menoista. Leikkausten osuminen omaan lähikouluun koetaan tietysti epäoikeudenmukaiseksi ja palautetta tulee. Onneksi, sillä se on pakottanut etsimään ratkaisuille todella vahvat perustelut. Niitä etsiessä ohjausryhmä muutti esitystään, eli palautetta on myös kuultu. ...

Vanhempia kirjoituksia

  1. 24. lokakuuta 2019: Talouden kokonaiskuva ei saa unohtua
  2. 6. heinäkuuta 2019: Annetaan oppia, ei pakoteta ja painosteta
  3. 21. helmikuuta 2018: Koulukiinteistöt saadaan Raumalla kuntoon!
  4. 12. joulukuuta 2017: Loppuvuoden kuulumisia valtuustosta
  5. 14. marraskuuta 2017: Joutomaasta oppimis-, kulttuuri- ja urheilukeskukseksi
  6. 28. lokakuuta 2017: Kunnossapidosta tinkiminen ei tuo säästöjä
  7. 15. syyskuuta 2017: Rauman tarina, osa 2 - ohjaava strategia vai unelmoivia iskulauseita?
  8. 1. syyskuuta 2017: Mitä ja miksi Rauman aluesairaalasta katoaa?
  9. 13. elokuuta 2017: Teknisen valiokunnan kokous 8.8.