Tekoälyä vaalikoneisiin ja äänestäjät uurnille?

Satakunnan Kokoomuksen blogi 18.3.2024

Seuraavat europarlamenttivaalit pidetään 9.6.2024 ja ehdokkaita ilmaantuu viikoittain. Perinteisesti nämä vaalit on koettu etäisiksi ja äänestysaktiivisuus on ollut alhainen. Auttaisiko äänestäjiä, jos tekoäly suosittelisi ehdokasta äänestäjän kysymysten pohjalta?

Ensimmäisen vaalikoneen Suomeen toi YLE vuoden 1996 eurovaaleissa. Alkuvarovaisuuden jälkeen vaalikonetta käyttää nykyään ehdokkaan valinnassa jo yli puolet suomalaisista. Vaalikoneet vertaavat kätevästi ehdokkaiden ja äänestäjän näkemyksiä, mutta vain niiden kysymysten osalta, joita koneen laatijat ovat valinneet. Ne myös pelkistävät monimutkaisia asioita 1-5 -asteikolle eivätkä yleensä ohjaa ehdokasta eikä äänestäjää perehtymään syvällisemmin. Vaalikoneita voidaan siten kritisoida politiikan liiasta yksinkertaistamisesta, vaikka niistä selvää hyötyäkin toki on.

Nykyisten vaalikoneiden rinnalle syntynee lähivuosina ensimmäinen tekoäly-vaalikone. Jo nykyinen tekoälytekniikka pystyy kertomaan kysyjälle ehdokkaiden ajatuksista sen pohjalta, mitä ehdokkaat ovat vuosien varrella sanoneet tai kirjoittaneet. Tarvitaan vain joku taho, joka kouluttaa tekoälyn juuri tällä aineistolla. Silloin äänestäjä voi kysyä tekoälyltä vapaasti, mitä mieltä ehdokkaat ovat olleet jostain hänelle tärkeästä asiasta. Tällaisen tekoäly-vaalikoneen vastaukset pohjautuisivat suoraan siihen, mitä ehdokas todellisuudessa on sanonut tai tehnyt – ei mahdollisesti varovaisiin vaalikonevastauksiin.

Tekoäly-vaalikone saattaisi parhaassa tapauksessa tehdä äänestyspäätöksen tekemisestä helpompaa ja luotettavampaa. Samalla se kuitenkin ulkoistaisi äänestäjän vastuuta nykyistäkin enemmän vaalikoneen kehittäjille. Äänestäjän täytyisi luottaa tekoälyn kouluttajaan siinä, että aineisto olisi puolueettomasti ja laajasti valittu. Tekoäly voidaan myös kouluttaa painottamaan tietynsuuntaisia vastauksia. Pahimmassa tapauksessa tekoäly-vaalikoneista tulisi niitä tarjoavien yritysten väylä ohjailla äänestäjiä haluamiinsa suuntiin.

Nyky-yhteiskunnassa korostuvat nopeatempoisuus ja yksinkertaisten, lyhyiden vastausten kaipuu asioiden syvällisen pohdinnan sijaan. Äänestyspäätökseen olisi hyvä suhtautua päinvastoin: perehtyä huolella asioihin. Äänestäjällä on valtaa, eikä sitä kannata kokonaan ulkoistaa nykyisille tai tuleville vaalikoneille. Edes lähestyvissä eurovaaleissa, joissa valittava EU-parlamentti säätää nykyään jo yli puolet meitä koskevasta lainsäädännöstä.

Ehdolle kuntavaaleihin 2025!

14.9.2024

Mietin syksyn aikana monelta kantilta, olenko nyt ehdolla kunta- tai aluevaaleissa, tai jopa molemmissa. Päädyin lopulta siihen, että olen ehdolla jatkamaan Rauman asioiden edistämistä kaupunginvaltuustossa!

Rohkaistaan onnellisuuteen

14.9.2024

Syyskuussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Jatkosodan päättymisestä. Nuo vuodet olemme saaneet elää suomessa harvinaista rauhan, kasvun ja hyvinvoinnin aikaa.

Laadukasta kouluruokaa ideologisen kinastelun sijaan

4.9.2024

Kouluruoka on puhuttanut Raumalla tänä syksynä lukuvuoden käynnistyttyä. Ennen kuin aiheesta vetää pippureita tai niiden puutetta nenään, on hyvä pysähtyä rauhallisesti tarkastelemaan tilannetta.

Tekoälyä vaalikoneisiin ja äänestäjät uurnille?

18.3.2024

Seuraavat europarlamenttivaalit pidetään 9.6.2024 ja ehdokkaita ilmaantuu viikoittain. Perinteisesti nämä vaalit on koettu etäisiksi ja äänestysaktiivisuus on ollut alhainen. Auttaisiko äänestäjiä, jos tekoäly suosittelisi ehdokasta äänestäjän kysymysten pohjalta?

Uudenvuodenpuhe Kalatorilla

31.12.2022

Hyvät raumalaiset ja muut läsnäolijat! Vuosi 2022 on tulossa päätökseensä. Se jäänee historiaan vuotena, jona Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Suomessa järjestettiin ensimmäiset sote-vaalit ja Raumalla Esko Poikela aloitti kaupunginjohtajana.

Itsenäisyyspäivän puhe - pysähdytään ajattelemaan!

6.12.2022

Juhlimme tänään 105-vuotiasta, itsenäistä Suomea. Syytä juhlaan todella on. Suomi on liki millä mittarilla tahansa yksi maailman parhaista maista elää, ellei parhain.

Nanujärvelä on osoitus Rauman päätöksentekokyvystä

3.2.2022

Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikon maanantaina äänestyksen jälkeen tarveselvityksen, jonka mukaan uutta Nanujärvelän koulua aletaan suunnitella entiselle Nanun koulun alueelle. Päätös on herättänyt jälkikäteen jonkin verran hämmennystä ja kritiikkiä, muuallakin kuin tekstaripalstalla.

Vanhempia kirjoituksia

  1. 30. elokuuta 2021: Valtuuston puheenjohtajuus on vastuullinen kunniatehtävä
  2. 25. maaliskuuta 2021: Uutta tekniikkaa fiksusti käyttöön
  3. 20. helmikuuta 2021: Vaalipäällikön vaalikiireitä
  4. 10. kesäkuuta 2020: Rauman liikenneyhteyksiä kehitettävä monipuolisesti
  5. 7. marraskuuta 2019: Oppiminen turvattava ja muusta karsittava
  6. 24. lokakuuta 2019: Talouden kokonaiskuva ei saa unohtua
  7. 6. heinäkuuta 2019: Annetaan oppia, ei pakoteta ja painosteta
  8. 21. helmikuuta 2018: Koulukiinteistöt saadaan Raumalla kuntoon!
  9. 12. joulukuuta 2017: Loppuvuoden kuulumisia valtuustosta
  10. 14. marraskuuta 2017: Joutomaasta oppimis-, kulttuuri- ja urheilukeskukseksi
  11. 28. lokakuuta 2017: Kunnossapidosta tinkiminen ei tuo säästöjä
  12. 15. syyskuuta 2017: Rauman tarina, osa 2 - ohjaava strategia vai unelmoivia iskulauseita?
  13. 1. syyskuuta 2017: Mitä ja miksi Rauman aluesairaalasta katoaa?
  14. 13. elokuuta 2017: Teknisen valiokunnan kokous 8.8.