Nanujärvelä on osoitus Rauman päätöksentekokyvystä

Länsi-Suomi 03.02.2022

Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikon maanantaina äänestyksen jälkeen tarveselvityksen, jonka mukaan uutta Nanujärvelän koulua aletaan suunnitella entiselle Nanun koulun alueelle. Päätös on herättänyt jälkikäteen jonkin verran hämmennystä ja kritiikkiä, muuallakin kuin tekstaripalstalla.

Ajatus Nanujärvelän koulusta on peräisin muutaman vuoden takaa, jolloin VVR-säästöohjelmassa etsittiin optimaalista kouluverkkoratkaisua tilanteessa, jossa lasten määrä Raumalla pienenee jatkuvasti. Kaupunginvaltuusto päätti tuolloin, että eteläiset koulut Kortela, Unaja, Vasarainen ja Kodisjoki säilytetään kaikki, hieman vajaakäyttöisinäkin. Tämä merkittävä panostus eteläisiin kaupunginosiin sinetöi Nanujärvelän koon, ja tätä valtuuston päätöstä noudattaen virkamiehistö on nyt selvittänyt Nanujärvelän sijoituspaikkaa.

Nanujärvelän halutaan korvaavan Nanun ja Kourujärven koulut. Kahdelle lähekkäin olevalle koululle ei ole enää tarvetta, kun oppilasmäärät ovat laskeneet ja laskevat yhä, etenkin Kourujärvellä. Lisäksi Nanun koulu on kalliissa väistötiloissa ja Kourujärven rakennus peruskorjauksen tarpeessa. Uusi Nanujärvelän koulu ei ole mikään mammutti, vaan kooltaan hyvin tavallinen kolmisarjainen (eli kolmen rinnakkaisluokan) kaupunkikoulu. Suurempaa ei tarvita, koska enempää oppilaita ei enää ole.

Havainnekuva Nanujärvelän mahdollisesta toteutuksesta Nanun tontille Selvityksessä päävaihtoehdoiksi nousivat Lähdepelto, Kourujärven koulun tontti ja Nanun koulun alue. Näistä Nanun alue on oikeastaan millä tahansa tietoon perustuvalla mittarilla paras. Kilometrin säteellä Nanun koulusta asuu noin 450 alle 12-vuotiasta, samalla etäisyydellä Kourujärveltä vain noin 310. Koulumatkat ovat siis keskimäärin lyhyempiä Nanuun. Lisäksi liikenneyhteydet sinne ovat parhaat ja monipuolisimmat. Lähdepellolla tonttia halkoo korkeajännitteinen sähkönsiirtolinja. Nanun tontin läheisyydessä on monipuolisimmat liikuntamahdollisuudet. Nanun tontilla on eniten tilaa, joten ahtaus ei rajoita suunnittelua.

Asiaa on yritetty hämmentää huomauttamalla, kuinka paljon kouluja keskustassa tai sen lähellä jo on. Paljous on luonnollista, koska keskustassa on myös eniten lapsia, ja siellä lasten määrä ei vähene. Lisäksi paljous on näennäistä, koska kaksisarjaisessa Karin koulussa toinen luokka on musiikkipainotteinen, jonne tullaan ympäri kaupunkia. Sama tilanne on jossain määrin myös Normaalikoululla, joka ei ole kaupungin hallinnoima. Karin kampukselle taas on sijoittumassa HJ Nortamon yläkoulu, ja näin ollen se ei vaikuta millään tavoin keskustan alakoulujen tarpeeseen.

Asioita on hyvä selvittää perusteellisesti, mutta selvitysten tulokset tulisi myös hyväksyä. Olen varsin tyytyväinen, että kaupunginhallituksen enemmistö kallistui selvitettyjen faktojen kannalle. Nanujärvelän suunnittelun pikainen eteneminen tuo hieman lähemmäksi sen päivän, kun satojen raumalaislasten ei enää tarvitse käydä alakouluaan pidemmän päälle puutteellisissa ja silti kalliissa väistötiloissa.

Yhteenveto kaupungin toteuttamasta tonttivaihtoehtojen vertailusta

Itsenäisyyspäivän puhe - pysähdytään ajattelemaan!

6.12.2022

Juhlimme tänään 105-vuotiasta, itsenäistä Suomea. Syytä juhlaan todella on. Suomi on liki millä mittarilla tahansa yksi maailman parhaista maista elää, ellei parhain.

Nanujärvelä on osoitus Rauman päätöksentekokyvystä

3.2.2022

Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikon maanantaina äänestyksen jälkeen tarveselvityksen, jonka mukaan uutta Nanujärvelän koulua aletaan suunnitella entiselle Nanun koulun alueelle. Päätös on herättänyt jälkikäteen jonkin verran hämmennystä ja kritiikkiä, muuallakin kuin tekstaripalstalla.

Valtuuston puheenjohtajuus on vastuullinen kunniatehtävä

30.8.2021

On kulunut kohta 5 vuotta siitä, kun päätin liittyä kokoomukseen ja lähteä ehdolle kuntavaaleihin. Tuskin olisin silloin uskonut kirjoittavani ajatuksiani valtuuston puheenjohtajana näin pian, vain yhden valtuustokauden kokemuksella.

Uutta tekniikkaa fiksusti käyttöön

25.3.2021

Rauman kaupunginjohtajan äänellä raumalaisille kohta soitteleva robotti herätti huomiota jo ennen ensimmäistäkään soittoa. Jotkut pitivät tempausta kummallisena rahantuhlauksena. Omasta mielestäni tämä on hieno esimerkki nykytekniikalla saatavista aika- ja rahasäästöistä.

Vaalipäällikön vaalikiireitä

20.2.2021

Noin vuosi sitten minut valittiin kokoomuksen vaalipäälliköksi Raumalle kuntavaaleja varten. Vuoden mittaan korona on mullistanut ehdokashankinnan ja vaalikampanjoinnin. Silti olemme saaneet jo 38 ehdokasta listallemme, yhden enemmän kuin viime vaaleissa, ja aikaa on vielä vajaat kolme viikkoa. ...

Rauman liikenneyhteyksiä kehitettävä monipuolisesti

10.6.2020

Viikko sitten valmistui selvitys henkilöjunaliikenteen uuden alun mahdollisuuksista Raumalla. Selvityksen mukaan matkustajia olisi selvästi enemmän kuin monilla rataosuuksilla, joiden matkustajaliikennettä valtio jo tukee. Näin ollen Raumalla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet päästä mukaan tuleviin hankkeisiin, kunhan hallitus tekee valinnat järkiperustein. ...

Oppiminen turvattava ja muusta karsittava

7.11.2019

Kun kaupunki leikkaa menojaan, sivistystoimi leikkaa mukana. Koulut ja kulttuuri ovat noin neljäsosa menoista. Leikkausten osuminen omaan lähikouluun koetaan tietysti epäoikeudenmukaiseksi ja palautetta tulee. Onneksi, sillä se on pakottanut etsimään ratkaisuille todella vahvat perustelut. Niitä etsiessä ohjausryhmä muutti esitystään, eli palautetta on myös kuultu. ...

Vanhempia kirjoituksia

  1. 24. lokakuuta 2019: Talouden kokonaiskuva ei saa unohtua
  2. 6. heinäkuuta 2019: Annetaan oppia, ei pakoteta ja painosteta
  3. 21. helmikuuta 2018: Koulukiinteistöt saadaan Raumalla kuntoon!
  4. 12. joulukuuta 2017: Loppuvuoden kuulumisia valtuustosta
  5. 14. marraskuuta 2017: Joutomaasta oppimis-, kulttuuri- ja urheilukeskukseksi
  6. 28. lokakuuta 2017: Kunnossapidosta tinkiminen ei tuo säästöjä
  7. 15. syyskuuta 2017: Rauman tarina, osa 2 - ohjaava strategia vai unelmoivia iskulauseita?
  8. 1. syyskuuta 2017: Mitä ja miksi Rauman aluesairaalasta katoaa?
  9. 13. elokuuta 2017: Teknisen valiokunnan kokous 8.8.