Talouden kokonaiskuva ei saa unohtua

24.10.2019

VVR-keskustelu tiivistyy ja päätökset tekevä marraskuun valtuuston kokous lähestyy. Moni yksityiskohta talousohjelmassa on kerännyt kritiikkiä. Vaihtoehtoja on kuitenkin esitetty varsin vähän.

Ennen marraskuun päätöksentekoa olisi jokaisen palautettava mieleensä, miksi valtuusto aikanaan päätti käynnistää talousohjelman valmistelun. Työtä ollaan tekemässä raumalaisten tulevaisuuden turvaamiseksi. Tämän vuoden tilinpäätös näyttäisi painuvan noin 23 miljoonaa euroa miinukselle, ja ilman menojen leikkauksia tai tulojen kasvattamista kaupungin aikanaan massiivinen tase on syöty pois muutamassa vuodessa ja sen jälkeen velka vain kasvaa. Mikään ulkopuolinen taikatemppu ei tule tilannetta ratkaisemaan meidän puolestamme, vaikka ensi vuonna lisääntyvät valtionosuudet voivat pientä helpotusta tuoda.

Mikäli miinus haluttaisiin korjata veroja nostamalla, pitäisi uuden prosentin olla 23 nykyisen 20:n sijaan. Tuskin kukaan kuvittelee tämän olevan realistista, jos samalla halutaan säilyttää kaupunki vetovoimaisena. Korotus tarkoittaisi 60 € lisää veroja joka kuukausi raumalaiselle, jonka palkka on 2000 €.

Verojen nostossa on ylipäänsä se huono puoli, että sillä lakaistaan kaupungin rakenteelliset ongelmat maton alle. Meno varmasti voisi jatkua entisellään hetken aikaa, jos nostettaisiin veroja hiukan, leikattaisiin kuluja hiukan sieltä täältä ja saataisiin hiukan lisää valtionosuuksia. Mutta pysyviä muutoksia ei syntyisi, ja kun kulut nykyisellä palvelurakenteella kasvavat koko ajan menoja nopeammin, niin muutaman vuoden päästä oltaisiin samassa surkeassa tilanteessa kuin nyt. Siksi on syytä tehdä todellisia palvelurakennetta tehostavia ratkaisuja.

Huono taloustilanne ei tietenkään saa estää VVR-kritiikkiä. Toivon kuitenkin siinä keskityttävän kokonaiskuvaan. Minkä tahansa yksittäisen koulun lakkauttamisen tai muun ratkaisun saa helposti näyttämään järkevältä tai typerältä, jos näkökulman valitsee tarkoituksellisen suppeaksi. Valtuutettuna tilannetta on yritettävä tarkastella koko Rauman ja raumalaisten näkökulmasta, joskaan helppoa se ei ole. Tietoa ja lukuja päätösten pohjaksi on oltava riittävästi. Eri näkökulmia ja vaihtoehtoja on tarkasteltu tiiviisti koko syksy. Virkamiehiltä on saatu lisää selvityksiä, ja yhä odotan lisää olevan tulossa ainakin erikoisterveydenhuollon ja kouluverkon osalta ennen päätöksentekoa.

Kun VVR marraskuussa saadaan käsiteltyä, ei se tarkoita tehostamistoimien loppumista. 23 miljoonan alijäämästä saadaan parhaimmillaankin kuitattua vasta noin puolet. Jatkossa on syytä pyrkiä hakemaan säästöjä nyt tehtyä ohjelmaa joustavammin. Toimintoja on tarkasteltava henkilöstö sitouttaen, ilman toimialoille ylhäältä annettuja säästötavoitteita. Kaupunki voisi ottaa käyttöön henkilöstön sisäisen innovaatioaloitteen, jossa tehokkaampia toimintatapoja keksivälle henkilökunnan jäsenelle annettaisiin jonkinlainen bonuspalkkio. Erityisesti teknisellä toimialalla luulisi kehittämisvaraa olevan, tässä päättyvässä ohjelmassa sieltä ei onnistuttu löytämään oleellisia rakenteellisia uudistuksia.

Ehdolle kuntavaaleihin 2025!

14.9.2024

Mietin syksyn aikana monelta kantilta, olenko nyt ehdolla kunta- tai aluevaaleissa, tai jopa molemmissa. Päädyin lopulta siihen, että olen ehdolla jatkamaan Rauman asioiden edistämistä kaupunginvaltuustossa!

Rohkaistaan onnellisuuteen

14.9.2024

Syyskuussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Jatkosodan päättymisestä. Nuo vuodet olemme saaneet elää suomessa harvinaista rauhan, kasvun ja hyvinvoinnin aikaa.

Laadukasta kouluruokaa ideologisen kinastelun sijaan

4.9.2024

Kouluruoka on puhuttanut Raumalla tänä syksynä lukuvuoden käynnistyttyä. Ennen kuin aiheesta vetää pippureita tai niiden puutetta nenään, on hyvä pysähtyä rauhallisesti tarkastelemaan tilannetta.

Tekoälyä vaalikoneisiin ja äänestäjät uurnille?

18.3.2024

Seuraavat europarlamenttivaalit pidetään 9.6.2024 ja ehdokkaita ilmaantuu viikoittain. Perinteisesti nämä vaalit on koettu etäisiksi ja äänestysaktiivisuus on ollut alhainen. Auttaisiko äänestäjiä, jos tekoäly suosittelisi ehdokasta äänestäjän kysymysten pohjalta?

Uudenvuodenpuhe Kalatorilla

31.12.2022

Hyvät raumalaiset ja muut läsnäolijat! Vuosi 2022 on tulossa päätökseensä. Se jäänee historiaan vuotena, jona Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Suomessa järjestettiin ensimmäiset sote-vaalit ja Raumalla Esko Poikela aloitti kaupunginjohtajana.

Itsenäisyyspäivän puhe - pysähdytään ajattelemaan!

6.12.2022

Juhlimme tänään 105-vuotiasta, itsenäistä Suomea. Syytä juhlaan todella on. Suomi on liki millä mittarilla tahansa yksi maailman parhaista maista elää, ellei parhain.

Nanujärvelä on osoitus Rauman päätöksentekokyvystä

3.2.2022

Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikon maanantaina äänestyksen jälkeen tarveselvityksen, jonka mukaan uutta Nanujärvelän koulua aletaan suunnitella entiselle Nanun koulun alueelle. Päätös on herättänyt jälkikäteen jonkin verran hämmennystä ja kritiikkiä, muuallakin kuin tekstaripalstalla.

Vanhempia kirjoituksia

  1. 30. elokuuta 2021: Valtuuston puheenjohtajuus on vastuullinen kunniatehtävä
  2. 25. maaliskuuta 2021: Uutta tekniikkaa fiksusti käyttöön
  3. 20. helmikuuta 2021: Vaalipäällikön vaalikiireitä
  4. 10. kesäkuuta 2020: Rauman liikenneyhteyksiä kehitettävä monipuolisesti
  5. 7. marraskuuta 2019: Oppiminen turvattava ja muusta karsittava
  6. 24. lokakuuta 2019: Talouden kokonaiskuva ei saa unohtua
  7. 6. heinäkuuta 2019: Annetaan oppia, ei pakoteta ja painosteta
  8. 21. helmikuuta 2018: Koulukiinteistöt saadaan Raumalla kuntoon!
  9. 12. joulukuuta 2017: Loppuvuoden kuulumisia valtuustosta
  10. 14. marraskuuta 2017: Joutomaasta oppimis-, kulttuuri- ja urheilukeskukseksi
  11. 28. lokakuuta 2017: Kunnossapidosta tinkiminen ei tuo säästöjä
  12. 15. syyskuuta 2017: Rauman tarina, osa 2 - ohjaava strategia vai unelmoivia iskulauseita?
  13. 1. syyskuuta 2017: Mitä ja miksi Rauman aluesairaalasta katoaa?
  14. 13. elokuuta 2017: Teknisen valiokunnan kokous 8.8.