Talouden kokonaiskuva ei saa unohtua

24.10.2019

VVR-keskustelu tiivistyy ja päätökset tekevä marraskuun valtuuston kokous lähestyy. Moni yksityiskohta talousohjelmassa on kerännyt kritiikkiä. Vaihtoehtoja on kuitenkin esitetty varsin vähän.

Ennen marraskuun päätöksentekoa olisi jokaisen palautettava mieleensä, miksi valtuusto aikanaan päätti käynnistää talousohjelman valmistelun. Työtä ollaan tekemässä raumalaisten tulevaisuuden turvaamiseksi. Tämän vuoden tilinpäätös näyttäisi painuvan noin 23 miljoonaa euroa miinukselle, ja ilman menojen leikkauksia tai tulojen kasvattamista kaupungin aikanaan massiivinen tase on syöty pois muutamassa vuodessa ja sen jälkeen velka vain kasvaa. Mikään ulkopuolinen taikatemppu ei tule tilannetta ratkaisemaan meidän puolestamme, vaikka ensi vuonna lisääntyvät valtionosuudet voivat pientä helpotusta tuoda.

Mikäli miinus haluttaisiin korjata veroja nostamalla, pitäisi uuden prosentin olla 23 nykyisen 20:n sijaan. Tuskin kukaan kuvittelee tämän olevan realistista, jos samalla halutaan säilyttää kaupunki vetovoimaisena. Korotus tarkoittaisi 60 € lisää veroja joka kuukausi raumalaiselle, jonka palkka on 2000 €.

Verojen nostossa on ylipäänsä se huono puoli, että sillä lakaistaan kaupungin rakenteelliset ongelmat maton alle. Meno varmasti voisi jatkua entisellään hetken aikaa, jos nostettaisiin veroja hiukan, leikattaisiin kuluja hiukan sieltä täältä ja saataisiin hiukan lisää valtionosuuksia. Mutta pysyviä muutoksia ei syntyisi, ja kun kulut nykyisellä palvelurakenteella kasvavat koko ajan menoja nopeammin, niin muutaman vuoden päästä oltaisiin samassa surkeassa tilanteessa kuin nyt. Siksi on syytä tehdä todellisia palvelurakennetta tehostavia ratkaisuja.

Huono taloustilanne ei tietenkään saa estää VVR-kritiikkiä. Toivon kuitenkin siinä keskityttävän kokonaiskuvaan. Minkä tahansa yksittäisen koulun lakkauttamisen tai muun ratkaisun saa helposti näyttämään järkevältä tai typerältä, jos näkökulman valitsee tarkoituksellisen suppeaksi. Valtuutettuna tilannetta on yritettävä tarkastella koko Rauman ja raumalaisten näkökulmasta, joskaan helppoa se ei ole. Tietoa ja lukuja päätösten pohjaksi on oltava riittävästi. Eri näkökulmia ja vaihtoehtoja on tarkasteltu tiiviisti koko syksy. Virkamiehiltä on saatu lisää selvityksiä, ja yhä odotan lisää olevan tulossa ainakin erikoisterveydenhuollon ja kouluverkon osalta ennen päätöksentekoa.

Kun VVR marraskuussa saadaan käsiteltyä, ei se tarkoita tehostamistoimien loppumista. 23 miljoonan alijäämästä saadaan parhaimmillaankin kuitattua vasta noin puolet. Jatkossa on syytä pyrkiä hakemaan säästöjä nyt tehtyä ohjelmaa joustavammin. Toimintoja on tarkasteltava henkilöstö sitouttaen, ilman toimialoille ylhäältä annettuja säästötavoitteita. Kaupunki voisi ottaa käyttöön henkilöstön sisäisen innovaatioaloitteen, jossa tehokkaampia toimintatapoja keksivälle henkilökunnan jäsenelle annettaisiin jonkinlainen bonuspalkkio. Erityisesti teknisellä toimialalla luulisi kehittämisvaraa olevan, tässä päättyvässä ohjelmassa sieltä ei onnistuttu löytämään oleellisia rakenteellisia uudistuksia.

Nanujärvelä on osoitus Rauman päätöksentekokyvystä

30.8.2021

Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikon maanantaina äänestyksen jälkeen tarveselvityksen, jonka mukaan uutta Nanujärvelän koulua aletaan suunnitella entiselle Nanun koulun alueelle. Päätös on herättänyt jälkikäteen jonkin verran hämmennystä ja kritiikkiä, muuallakin kuin tekstaripalstalla.

Valtuuston puheenjohtajuus on vastuullinen kunniatehtävä

30.8.2021

On kulunut kohta 5 vuotta siitä, kun päätin liittyä kokoomukseen ja lähteä ehdolle kuntavaaleihin. Tuskin olisin silloin uskonut kirjoittavani ajatuksiani valtuuston puheenjohtajana näin pian, vain yhden valtuustokauden kokemuksella.

Uutta tekniikkaa fiksusti käyttöön

25.3.2021

Rauman kaupunginjohtajan äänellä raumalaisille kohta soitteleva robotti herätti huomiota jo ennen ensimmäistäkään soittoa. Jotkut pitivät tempausta kummallisena rahantuhlauksena. Omasta mielestäni tämä on hieno esimerkki nykytekniikalla saatavista aika- ja rahasäästöistä.

Vaalipäällikön vaalikiireitä

20.2.2021

Noin vuosi sitten minut valittiin kokoomuksen vaalipäälliköksi Raumalle kuntavaaleja varten. Vuoden mittaan korona on mullistanut ehdokashankinnan ja vaalikampanjoinnin. Silti olemme saaneet jo 38 ehdokasta listallemme, yhden enemmän kuin viime vaaleissa, ja aikaa on vielä vajaat kolme viikkoa. ...

Rauman liikenneyhteyksiä kehitettävä monipuolisesti

10.6.2020

Viikko sitten valmistui selvitys henkilöjunaliikenteen uuden alun mahdollisuuksista Raumalla. Selvityksen mukaan matkustajia olisi selvästi enemmän kuin monilla rataosuuksilla, joiden matkustajaliikennettä valtio jo tukee. Näin ollen Raumalla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet päästä mukaan tuleviin hankkeisiin, kunhan hallitus tekee valinnat järkiperustein. ...

Oppiminen turvattava ja muusta karsittava

7.11.2019

Kun kaupunki leikkaa menojaan, sivistystoimi leikkaa mukana. Koulut ja kulttuuri ovat noin neljäsosa menoista. Leikkausten osuminen omaan lähikouluun koetaan tietysti epäoikeudenmukaiseksi ja palautetta tulee. Onneksi, sillä se on pakottanut etsimään ratkaisuille todella vahvat perustelut. Niitä etsiessä ohjausryhmä muutti esitystään, eli palautetta on myös kuultu. ...

Vanhempia kirjoituksia

  1. 24. lokakuuta 2019: Talouden kokonaiskuva ei saa unohtua
  2. 6. heinäkuuta 2019: Annetaan oppia, ei pakoteta ja painosteta
  3. 21. helmikuuta 2018: Koulukiinteistöt saadaan Raumalla kuntoon!
  4. 12. joulukuuta 2017: Loppuvuoden kuulumisia valtuustosta
  5. 14. marraskuuta 2017: Joutomaasta oppimis-, kulttuuri- ja urheilukeskukseksi
  6. 28. lokakuuta 2017: Kunnossapidosta tinkiminen ei tuo säästöjä
  7. 15. syyskuuta 2017: Rauman tarina, osa 2 - ohjaava strategia vai unelmoivia iskulauseita?
  8. 1. syyskuuta 2017: Mitä ja miksi Rauman aluesairaalasta katoaa?
  9. 13. elokuuta 2017: Teknisen valiokunnan kokous 8.8.