Mitä ja miksi Rauman aluesairaalasta katoaa?

1.9.2017

Maanantain valtuuston kokouksessa oli toimialajohtaja Marja-Leena Alho kertomassa Rauman aluesairaalan leikkaustoiminnan kohtalosta. Kaupunginhallitus oli kokouksessaan 21.8. päättänyt hyväksyä sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotuksen mukaisesti, että Rauma luopuu erikoissairaanhoidon leikkaustoiminnan kilpailuttamisesta ja aloittaa neuvottelut toiminnan siirtämisestä Satakunnan sairaanhoitopiirille ja siten Poriin. Näin kävi siitä huolimatta, että varmasti lähes jokainen Rauman päättäjistä olisi suonut leikkausten säilyvän Raumalla.

Kaupungistamme poistuu nyt nukutusta vaativa leikkaustoiminta. Kaikki se, mitä voidaan tehdä puuduttamalla, säilyy ja tätä toimintaa voidaan pyrkiä laajentamaankin. On myös sairaanhoitopiirin etu, että Raumalla olevat tilat ja osaaminen saadaan jotenkin käyttöön.

Nukutusta vaativat leikkaukset poistuvat hallituksen sote- ja maakuntauudistuksen takia. Perustelu on sinänsä järkevä: isoissa yksiköissä on enemmän potilaita, jolloin pitkälle erikoistuneillakin lääkäreillä on jatkuvasti työtä. Lisäksi keskittäminen tuo säästöjä, kun leikkaussaleja laitteistoineen ei tarvitse ylläpitää niin monessa kaupungissa kuin nykyään. Aikanaan nähdään, kuinka hyvin nämä tavoitteet toteutuvat. Uudistuksen kanssa meidän raumalaistenkin on elettävä, oli siitä mitä mieltä vain.

Soteuudistuksen ydin on uusi terveydenhuoltolaki. Se määrää, että nukutusta vaativat leikkaukset tulee keskittää sairaaloihin, joissa on ympärivuorokautinen perusterveydyenhuollon ja erikoissairaanhoidon päivystys. Raumalla olisi siis pitänyt olla joka päivä, joka hetki leikkaushenkilöstö päivystämässä. Näin ei ole koskaan ollut. Lakia on sovellettava viimeistään tammikuusta 2018 alkaen. Laki määrää sairaanhoitopiirin keskittämään tämän palvelun keskussairaalansa yhteyteen, meidän tapauksessamme Poriin. Vaikka jossain olisi ollut käytettävissä valtavasti rahaa erikoislääkärien palkkaamiseksi päivystämään Raumalle, tätä lain määräystä ei olisi voinut kiertää.

Vaatimus ei koske yksityisiä palveluntarjoajia - paitsi, jos ne tuottavat palvelun kunnalle tai sairaanhoitopiirille ja käyttävät siten verovaroja. Siten toiminta ei olisi voinut jatkua Raumalla yksityisenkään tahon pyörittämänä, jos kaupunki olisi ollut toiminnan maksaja. Mikään ei estä edelleenkään yksityissairaalaa perustamasta Raumalle vaikka miten monimutkaista kirurgiaa tarjoavaa yksikköä, kunhan se ei saa rahaa kaupungilta tai muulta julkiselta taholta. On helppo kuvitella, että hinnat tällaisessa yksikössä olisivat varsin korkeat, eivätkä kaikki raumalaiset sitä siksi käyttäisi, vaan menisivät kuitenkin Poriin. Siten asiakkaita on tarjolla niin vähän, että tällaista yritystä ei Raumalle koskaan perustettane.

Viime vaiheessa oli esillä kaksi yritystä saada toiminta Raumalla jatkumaan. Yhdessä anottiin ministeriöltä armoa poikkeusluvan tai jatkoajan muodossa, mutta kuten arvata saattoi, sitä ei tullut. Anojia olisi ollut pitkä lista ympäri Suomen (Forssa, Loimaa, Kouvola, ...), ja uudistus olisi vesittynyt.

Toinen yritys perustui jatkoajan hankkimiseen yritysyhteistyöllä. Toiminta olisi kilpailutettu pikavauhtia ja ulkoistettu yksityiselle. Yritys olisi saanut jalansijan Raumalla ja olisi mahdollisesti pystynyt jatkamaan ilman kaupungin tukea lain astuessa voimaan vuodenvaihteessa. Tässä neuvottelut olivat keväällä jo varsin pitkällä, mutta hanke viivästyi kaupungin empiessä ja pyytäessä lausuntoja. Samalla ilmeni, että tämänkaltainen kilpailutus on altis joutumaan markkinaoikeuteen. Hattulan tapauksessa kilpailutuksen häviäjä oli valittanut tarjouspyynnössä ilmoitettujen valintaperusteiden olleen epäselvät ja kilpailutuksen siten virheellinen. Markkinaoikeus oli hyväksynyt valituksen kesäkuussa. Tässä tilanteessa pikainen yksityistäminen ei enää ollut järkevä eikä yrityksillekään houkutteleva vaihtoehto.

Nukutusta vaativat leikkaukset siis lähtevät. Nyt Raumalla on keskityttävä murehtimisen sijaan kehittämään muuta leikkaustoimintaa ja terveyspalveluja ylipäänsä, jotta maakunnan on aikanaan järkevää jatkaa niiden tarjoamista täällä. Lisäksi tulee huolehtia siitä, että Poriin erikoissairaanhoitoa hakemaan lähtevät raumalaiset pääsevät sinne ja takaisin mahdollisimman helposti. Eikä pelkästään Porin linja-autoasemalle bussilla, vaan perille saakka sairaalaan.

Nanujärvelä on osoitus Rauman päätöksentekokyvystä

30.8.2021

Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikon maanantaina äänestyksen jälkeen tarveselvityksen, jonka mukaan uutta Nanujärvelän koulua aletaan suunnitella entiselle Nanun koulun alueelle. Päätös on herättänyt jälkikäteen jonkin verran hämmennystä ja kritiikkiä, muuallakin kuin tekstaripalstalla.

Valtuuston puheenjohtajuus on vastuullinen kunniatehtävä

30.8.2021

On kulunut kohta 5 vuotta siitä, kun päätin liittyä kokoomukseen ja lähteä ehdolle kuntavaaleihin. Tuskin olisin silloin uskonut kirjoittavani ajatuksiani valtuuston puheenjohtajana näin pian, vain yhden valtuustokauden kokemuksella.

Uutta tekniikkaa fiksusti käyttöön

25.3.2021

Rauman kaupunginjohtajan äänellä raumalaisille kohta soitteleva robotti herätti huomiota jo ennen ensimmäistäkään soittoa. Jotkut pitivät tempausta kummallisena rahantuhlauksena. Omasta mielestäni tämä on hieno esimerkki nykytekniikalla saatavista aika- ja rahasäästöistä.

Vaalipäällikön vaalikiireitä

20.2.2021

Noin vuosi sitten minut valittiin kokoomuksen vaalipäälliköksi Raumalle kuntavaaleja varten. Vuoden mittaan korona on mullistanut ehdokashankinnan ja vaalikampanjoinnin. Silti olemme saaneet jo 38 ehdokasta listallemme, yhden enemmän kuin viime vaaleissa, ja aikaa on vielä vajaat kolme viikkoa. ...

Rauman liikenneyhteyksiä kehitettävä monipuolisesti

10.6.2020

Viikko sitten valmistui selvitys henkilöjunaliikenteen uuden alun mahdollisuuksista Raumalla. Selvityksen mukaan matkustajia olisi selvästi enemmän kuin monilla rataosuuksilla, joiden matkustajaliikennettä valtio jo tukee. Näin ollen Raumalla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet päästä mukaan tuleviin hankkeisiin, kunhan hallitus tekee valinnat järkiperustein. ...

Oppiminen turvattava ja muusta karsittava

7.11.2019

Kun kaupunki leikkaa menojaan, sivistystoimi leikkaa mukana. Koulut ja kulttuuri ovat noin neljäsosa menoista. Leikkausten osuminen omaan lähikouluun koetaan tietysti epäoikeudenmukaiseksi ja palautetta tulee. Onneksi, sillä se on pakottanut etsimään ratkaisuille todella vahvat perustelut. Niitä etsiessä ohjausryhmä muutti esitystään, eli palautetta on myös kuultu. ...

Vanhempia kirjoituksia

  1. 24. lokakuuta 2019: Talouden kokonaiskuva ei saa unohtua
  2. 6. heinäkuuta 2019: Annetaan oppia, ei pakoteta ja painosteta
  3. 21. helmikuuta 2018: Koulukiinteistöt saadaan Raumalla kuntoon!
  4. 12. joulukuuta 2017: Loppuvuoden kuulumisia valtuustosta
  5. 14. marraskuuta 2017: Joutomaasta oppimis-, kulttuuri- ja urheilukeskukseksi
  6. 28. lokakuuta 2017: Kunnossapidosta tinkiminen ei tuo säästöjä
  7. 15. syyskuuta 2017: Rauman tarina, osa 2 - ohjaava strategia vai unelmoivia iskulauseita?
  8. 1. syyskuuta 2017: Mitä ja miksi Rauman aluesairaalasta katoaa?
  9. 13. elokuuta 2017: Teknisen valiokunnan kokous 8.8.