Länsi-Suomi 25.3.2021
Rauman kaupunginjohtajan äänellä raumalaisille kohta soitteleva robotti herätti huomiota jo ennen ensimmäistäkään soittoa. Jotkut pitivät tempausta kummallisena rahantuhlauksena. Omasta mielestäni tämä on hieno esimerkki nykytekniikalla saatavista aika- ja rahasäästöistä.
Kaupunki haluaa kerätä laajalti asukkaiden toiveita tulevan valtuustokauden strategiaa varten. Kokemuksesta tiedämme, että erilaiset nettilomakkeet tavoittavat vain harvat ja postitettuihin kyselyihin ei moni vastaa. Asukkaille soittaminen on varmin tapa saada laajalti mielipiteitä esiin. Jos soittelut hoidettaisiin ihmisvoimin ja jokainen puhelu kestäisi edes viisi minuuttia, kestäisi 18 000 raumalaiselle soittaminen 1 500 tuntia. Robotti tekee tämän tunnissa.
Tietokoneiden puheentulkinta on nykyään niin kehittynyttä, että soitteluiden lisäksi robotti kirjaa saman tien vastaukset tekstiksi ja tuottaa siistin raportin. Tähän menisi ihmisvoimin kenties toiset 1 500 tuntia. Robotti tekee siis tunnissa 3 000 ihmistyötunnin hommat. 10 euron tuntipalkalla arvioituna rahaa säästyy 30 000 euroa (miinus robotin kulut).
On huomattava, että tämä huipputekniikkaa hyödyntävä robottisoittelu ei vaadi soiton saajalta yhtään mitään teknistä osaamista. Riittää vastailla suullisesti kaupunginjohtajan ääntä käyttävän robotin kysymyksiin.
Usein digitalisaation yhteydessä tuodaan aiheellisesti esiin, kuinka osa väestöstä ei osaa tai koe mukavaksi käyttää nettiin siirtyviä palveluja. Näen tämän puhelinkokeilun hienona esimerkkinä siitä, kuinka parhaassa tapauksessa tietotekniikkaa voidaan hyödyntää kaupungin palvelujen tehostamisessa ja monipuolistamisessa ilman, että tekniikka sinänsä näkyy asiakkaille.
Rauman on hyvä olla etulinjassa kokeilemassa ratkaisuja, joilla palveluja voidaan tarjota joustavasti ja asiakaslähtöisesti – uuden tekniikan avulla verorahoja säästeliäästi käyttäen. Voidaanko automatisoida erilaisia ajanvarauspalveluja, vaatimatta teknistä osaamista asiakkaalta? Pystytäänkö kaavakkeiden ja lupahakemusten käsittelyä nopeuttamaan ja osin automatisoimaan nykytekniikalla?
Tavoitteena pitää olla kaupungin työntekijöiden ajan vapauttaminen rutiinityöstä asiakkaiden auttamiseen ja erikoisimpien tapausten käsittelyyn. Siten voimme tarjota raumalaisille entistä parempaa palvelua ilman, että kustannukset kasvavat.
14.9.2024
Mietin syksyn aikana monelta kantilta, olenko nyt ehdolla kunta- tai aluevaaleissa, tai jopa molemmissa. Päädyin lopulta siihen, että olen ehdolla jatkamaan Rauman asioiden edistämistä kaupunginvaltuustossa!
14.9.2024
Syyskuussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Jatkosodan päättymisestä. Nuo vuodet olemme saaneet elää suomessa harvinaista rauhan, kasvun ja hyvinvoinnin aikaa.
4.9.2024
Kouluruoka on puhuttanut Raumalla tänä syksynä lukuvuoden käynnistyttyä. Ennen kuin aiheesta vetää pippureita tai niiden puutetta nenään, on hyvä pysähtyä rauhallisesti tarkastelemaan tilannetta.
18.3.2024
Seuraavat europarlamenttivaalit pidetään 9.6.2024 ja ehdokkaita ilmaantuu viikoittain. Perinteisesti nämä vaalit on koettu etäisiksi ja äänestysaktiivisuus on ollut alhainen. Auttaisiko äänestäjiä, jos tekoäly suosittelisi ehdokasta äänestäjän kysymysten pohjalta?
31.12.2022
Hyvät raumalaiset ja muut läsnäolijat! Vuosi 2022 on tulossa päätökseensä. Se jäänee historiaan vuotena, jona Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Suomessa järjestettiin ensimmäiset sote-vaalit ja Raumalla Esko Poikela aloitti kaupunginjohtajana.
6.12.2022
Juhlimme tänään 105-vuotiasta, itsenäistä Suomea. Syytä juhlaan todella on. Suomi on liki millä mittarilla tahansa yksi maailman parhaista maista elää, ellei parhain.
3.2.2022
Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikon maanantaina äänestyksen jälkeen tarveselvityksen, jonka mukaan uutta Nanujärvelän koulua aletaan suunnitella entiselle Nanun koulun alueelle. Päätös on herättänyt jälkikäteen jonkin verran hämmennystä ja kritiikkiä, muuallakin kuin tekstaripalstalla.