Rohkaistaan onnellisuuteen

Uutis-Rauma 14.9.2024

Syyskuussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Jatkosodan päättymisestä. Nuo vuodet olemme saaneet elää suomessa harvinaista rauhan, kasvun ja hyvinvoinnin aikaa. Sodasta selvinnyt sukupolvi lapsineen on rakentanut suomalaisen hyvinvointivaltion ja muuttanut köyhän, maatalousvaltaisen maan moderniksi korkean teknologian ja huippuosaamisen tyyssijaksi, josta muiden kelpaa ottaa mallia. Lähistöllämme on kuohunut niin kylmän sodan aikana kuin viime vuosinakin, mutta me suomalaiset olemme taitavasti luotsanneet maamme hiljalleen keskeiseksi osaksi demokraattista länttä, Nato-jäsenyyteen huipentuen.

80 vuoden aikana Suomesta on rakennettu maa, jossa ihmisen lähtökohtaisesti ei tarvitse pelätä jäävänsä ilman lääkärin hoitoa, jossa kaikki lapset oppivat ilmaiseksi laajan yleissivistyksen ja jossa kadulla saa liikkua turvallisin mielin.

Olemme tutkimusten mukaan maailman onnellisin kansa, ja siihen on syytä pyrkiä jatkossakin. Viime vuosien keskustelu on kuitenkin painottunut talouteen. Sen varjoon on jäänyt pohdinta siitä, millä keinoin pystymme rakentamaan jatkossakin yhteiskuntaa, joka ylläpitää ja lisää ihmisten onnellisuutta. Valtion talousarviota ei paljoa tarvitse selailla nähdäkseen, että kestävä vastaus Suomen kehittämiseen ei löydy menoja ja yhteiskunnan palveluja kasvattamalla. Päinvastoin, karsintaa ja tärkeysjärjestykseen asettamista on tehtävä kovalla kädellä. Ei kuitenkaan ole yksikäsitteisesti laskettavissa, mistä on parasta karsia tai hankkia lisää tuloja, vaan kyseessä on arvovalinta.

Kun ongelmia ei voida ratkaista yhteiskunnan kukkarolla yhä uudelleen vierailemalla, vaihtoehtona voisi olla jokaisen suomalaisen entistä parempi osallistaminen ja vastuuttaminen. Aina kaikessa ei tarvitse etsiä yhteiskuntaa järjestämään asioita. Annetaan jokaiselle mahdollisuus etsiä onneaan, eikä rakenneta liikaa sääntelyä ja esteitä. Ja ennen kaikkea, rohkaistaan tähän onnen etsimiseen, oli sitten kyseessä omaa alaansa aprikoiva tuore ylioppilas, perheen perustamista harkitseva nuoripari tai omaa yritystään kehittävä digiosaaja. Tämä onnellisuuteen rohkaiseminen voisi kenties olla se keskeinen mittari, jonka varassa valtiontaloudenkin menoja priorisoidaan ja uudistusten vaikutuksia arvioidaan. Ajatus saisi myös näkyä paitsi poliittisessa keskustelussa, myös arjessa. Arvostetaan toinen toistemme tavoitteita, niin somessa kuin työpaikkojen kahvihuoneissa. Kuunnellaan kanssaihmistä ja rohkaistaan jokaista etsimään omaa onneaan!

Ehdolle kuntavaaleihin 2025!

14.9.2024

Mietin syksyn aikana monelta kantilta, olenko nyt ehdolla kunta- tai aluevaaleissa, tai jopa molemmissa. Päädyin lopulta siihen, että olen ehdolla jatkamaan Rauman asioiden edistämistä kaupunginvaltuustossa!

Rohkaistaan onnellisuuteen

14.9.2024

Syyskuussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Jatkosodan päättymisestä. Nuo vuodet olemme saaneet elää suomessa harvinaista rauhan, kasvun ja hyvinvoinnin aikaa.

Laadukasta kouluruokaa ideologisen kinastelun sijaan

4.9.2024

Kouluruoka on puhuttanut Raumalla tänä syksynä lukuvuoden käynnistyttyä. Ennen kuin aiheesta vetää pippureita tai niiden puutetta nenään, on hyvä pysähtyä rauhallisesti tarkastelemaan tilannetta.

Tekoälyä vaalikoneisiin ja äänestäjät uurnille?

18.3.2024

Seuraavat europarlamenttivaalit pidetään 9.6.2024 ja ehdokkaita ilmaantuu viikoittain. Perinteisesti nämä vaalit on koettu etäisiksi ja äänestysaktiivisuus on ollut alhainen. Auttaisiko äänestäjiä, jos tekoäly suosittelisi ehdokasta äänestäjän kysymysten pohjalta?

Uudenvuodenpuhe Kalatorilla

31.12.2022

Hyvät raumalaiset ja muut läsnäolijat! Vuosi 2022 on tulossa päätökseensä. Se jäänee historiaan vuotena, jona Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Suomessa järjestettiin ensimmäiset sote-vaalit ja Raumalla Esko Poikela aloitti kaupunginjohtajana.

Itsenäisyyspäivän puhe - pysähdytään ajattelemaan!

6.12.2022

Juhlimme tänään 105-vuotiasta, itsenäistä Suomea. Syytä juhlaan todella on. Suomi on liki millä mittarilla tahansa yksi maailman parhaista maista elää, ellei parhain.

Nanujärvelä on osoitus Rauman päätöksentekokyvystä

3.2.2022

Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikon maanantaina äänestyksen jälkeen tarveselvityksen, jonka mukaan uutta Nanujärvelän koulua aletaan suunnitella entiselle Nanun koulun alueelle. Päätös on herättänyt jälkikäteen jonkin verran hämmennystä ja kritiikkiä, muuallakin kuin tekstaripalstalla.

Vanhempia kirjoituksia

  1. 30. elokuuta 2021: Valtuuston puheenjohtajuus on vastuullinen kunniatehtävä
  2. 25. maaliskuuta 2021: Uutta tekniikkaa fiksusti käyttöön
  3. 20. helmikuuta 2021: Vaalipäällikön vaalikiireitä
  4. 10. kesäkuuta 2020: Rauman liikenneyhteyksiä kehitettävä monipuolisesti
  5. 7. marraskuuta 2019: Oppiminen turvattava ja muusta karsittava
  6. 24. lokakuuta 2019: Talouden kokonaiskuva ei saa unohtua
  7. 6. heinäkuuta 2019: Annetaan oppia, ei pakoteta ja painosteta
  8. 21. helmikuuta 2018: Koulukiinteistöt saadaan Raumalla kuntoon!
  9. 12. joulukuuta 2017: Loppuvuoden kuulumisia valtuustosta
  10. 14. marraskuuta 2017: Joutomaasta oppimis-, kulttuuri- ja urheilukeskukseksi
  11. 28. lokakuuta 2017: Kunnossapidosta tinkiminen ei tuo säästöjä
  12. 15. syyskuuta 2017: Rauman tarina, osa 2 - ohjaava strategia vai unelmoivia iskulauseita?
  13. 1. syyskuuta 2017: Mitä ja miksi Rauman aluesairaalasta katoaa?
  14. 13. elokuuta 2017: Teknisen valiokunnan kokous 8.8.