Kunnossapidosta tinkiminen ei tuo säästöjä

28.10.2017

Syksyn pääkohtana teknisessä valiokunnassa on ollut ensi vuoden talousarvion käsittely teknisen toimialan osalta. Pääajatuksena on ollut, että leikkauksia ei tarvitse enää tehdä, kun taloustilanne on parantunut. Investointipaineet ovat kuitenkin lähivuosille niin isot, ettei ylimääräistä rahaa ole. Siksi menot on mitoitettu pääosin samaan tasoon kuin tänä vuonna. Kiinteistöjen kunnossapitoon ehdotettiin kuitenkin 400 000 euron lisämäärärahaa. Kaupunginjohtaja on nyt tehnyt oman ehdotuksensa, jota kaupunginhallitus parhaillaan käsittelee. Nähtäväksi jää, miten kunnossapito priorisoidaan suhteessa muiden toimialojen varmasti myös tärkeisiin määrärahatarpeisiin.

Rauma on lähivuosina merkittävien investointien edessä. Pohjoiset asuinalueet tarvitsevat uuden peruskoulun ja uimahallin rakentaminen on aloitettava viimeistään 2019 valtionavustuksen saamiseksi. Lisäksi Nanun sekä Aronahteen koulukiinteistöt on joko peruskorjattava tai korvattava uusilla. Näiden kymmeniä miljoonia maksavien rakennushankkeiden lisäksi on useita miljoonaluokan kohteita. Vaikka tekninen toimiala toteuttaa rakennushankkeet, niiden tärkeysjärjestyksestä päättäminen on kaupunginhallituksen ja viime kädessä koko valtuuston tehtävänä. Valiokunnassa emme siis päässeet ottamaan kiireellisyysjärjestykseen kantaa.

Talousarvion lisäksi valiokunnassa on käsitelty pariin otteeseen kaupungin kiinteistöjen kunnossapitoa ja sen ongelmia. Toin esiin pääkirjastomme katossa olevat kosteudesta kertovat läikät, joista huolestunut kaupunkilainen minulle kertoi. Hämmästyksekseni sain kuulla kaupungintalon katossa olevan myös vuoto-ongelmia, joita osin on "ratkaistu" ämpärein. Ongelmien paljous tai vaikeus ei voi tehdä tällaisistä hätäratkaisuista hyväksyttäviä. Jos kaupunki ei huolehdi kiinteistöistään kuten jokainen omakotiasukas kodistaan, niin ei ole ihme, että rakennuksissa on yhtä jos toista ongelmaa. Purkukuntoisten ja purettujen kiinteistöjen pitkä lista (Lyseo, Uotilan koulu, uimahalli, Nanun ja Aronahteen koulukiinteistöt) osoittaa kiistatta, että kunnossapidossa on ollut ongelmia. Osaa kiinteistöistä on vieläpä remontoitu useilla miljoonilla viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kunnossapidon laiminlyönti johtaa valtavaan kaupunkilaisten verovarojen tuhlaukseen, eikä kenelläkään pitäisi olla varaa suhtautua tähän vähätellen.

Viime tiistain kokoukseen saapui kaupungin kunnossapidon päällikkö Reijo Ringbom vastaamaan kysymyksiin. Hän vakuutti minut ja ainakin muutamat muut valiokunnan jäsenet siitä, ettei ongelma ole kunnossapitohenkilöstön tahdossa. Pikemminkin kyse on puuttuvista määrärahoista ja ylemmän johdon sekä poliitikkojen laiminlyönneistä. Jos peruskunnossapitoon on käytettävissä 700 000 euroa, josta 600 000 kuluu henkilöstön palkkoihin, on selvää, ettei kaupungin lukuisissa kiinteistöissä ihmeitä saada aikaan. Tämä korostaa valiokunnan nyt esittämän kunnossapidon lisämäärärahan tärkeyttä.

Erityisen huolestuttava oli tieto, ettei kaupungin kiinteistöillä ole minkäänlaista pitkän tähtäimen kunnossapito- ja remontointisuunnitelmaa. Ilmeisesti ongelmiin reagoidaan aina niiden ilmaantuessa, jos rahaa sattuu olemaan. Tällöin on usein liian myöhäistä. Lisäksi suunnitelmattomuus aiheuttaa helposti tilanteita, joissa remontin yhteydessä korjataan vain esimerkiksi talotekniikka, mutta ei muita kiinteistön ikääntyneitä osia. Pitkän tähtäimen suunnitelmia on yritetty aikanaan laatia, mutta ne vanhentuivat välittömästi, kun suunniteltuja toimenpiteitä ei toteutettu. Tässä korostuu poliitikkojen ja kaupungin ylimpien virkamiestahojen sitoutuminen kunnossapidon tärkeyteen. PTS-suunnitelmia on tarkoitus alkaa taas laatia ensi vuonna. Toivottavasti valtuutetut ja virkamiehistö ovat ottaneet menneistä vastoinkäymisistä opikseen ja sitoutuvat tähän työhön.

Valtuuston puheenjohtajuus on vastuullinen kunniatehtävä

30.8.2021

On kulunut kohta 5 vuotta siitä, kun päätin liittyä kokoomukseen ja lähteä ehdolle kuntavaaleihin. Tuskin olisin silloin uskonut kirjoittavani ajatuksiani valtuuston puheenjohtajana näin pian, vain yhden valtuustokauden kokemuksella.

Uutta tekniikkaa fiksusti käyttöön

25.3.2021

Rauman kaupunginjohtajan äänellä raumalaisille kohta soitteleva robotti herätti huomiota jo ennen ensimmäistäkään soittoa. Jotkut pitivät tempausta kummallisena rahantuhlauksena. Omasta mielestäni tämä on hieno esimerkki nykytekniikalla saatavista aika- ja rahasäästöistä.

Vaalipäällikön vaalikiireitä

20.2.2021

Noin vuosi sitten minut valittiin kokoomuksen vaalipäälliköksi Raumalle kuntavaaleja varten. Vuoden mittaan korona on mullistanut ehdokashankinnan ja vaalikampanjoinnin. Silti olemme saaneet jo 38 ehdokasta listallemme, yhden enemmän kuin viime vaaleissa, ja aikaa on vielä vajaat kolme viikkoa. ...

Rauman liikenneyhteyksiä kehitettävä monipuolisesti

10.6.2020

Viikko sitten valmistui selvitys henkilöjunaliikenteen uuden alun mahdollisuuksista Raumalla. Selvityksen mukaan matkustajia olisi selvästi enemmän kuin monilla rataosuuksilla, joiden matkustajaliikennettä valtio jo tukee. Näin ollen Raumalla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet päästä mukaan tuleviin hankkeisiin, kunhan hallitus tekee valinnat järkiperustein. ...

Oppiminen turvattava ja muusta karsittava

7.11.2019

Kun kaupunki leikkaa menojaan, sivistystoimi leikkaa mukana. Koulut ja kulttuuri ovat noin neljäsosa menoista. Leikkausten osuminen omaan lähikouluun koetaan tietysti epäoikeudenmukaiseksi ja palautetta tulee. Onneksi, sillä se on pakottanut etsimään ratkaisuille todella vahvat perustelut. Niitä etsiessä ohjausryhmä muutti esitystään, eli palautetta on myös kuultu. ...

Talouden kokonaiskuva ei saa unohtua

24.10.2019

VVR-keskustelu tiivistyy ja päätökset tekevä marraskuun valtuuston kokous lähestyy. Moni yksityiskohta talousohjelmassa on kerännyt kritiikkiä. Vaihtoehtoja on kuitenkin esitetty varsin vähän. ...

Vanhempia kirjoituksia

  1. 6. heinäkuuta 2019: Annetaan oppia, ei pakoteta ja painosteta
  2. 21. helmikuuta 2018: Koulukiinteistöt saadaan Raumalla kuntoon!
  3. 12. joulukuuta 2017: Loppuvuoden kuulumisia valtuustosta
  4. 14. marraskuuta 2017: Joutomaasta oppimis-, kulttuuri- ja urheilukeskukseksi
  5. 28. lokakuuta 2017: Kunnossapidosta tinkiminen ei tuo säästöjä
  6. 15. syyskuuta 2017: Rauman tarina, osa 2 - ohjaava strategia vai unelmoivia iskulauseita?
  7. 1. syyskuuta 2017: Mitä ja miksi Rauman aluesairaalasta katoaa?
  8. 13. elokuuta 2017: Teknisen valiokunnan kokous 8.8.