Uutta tekniikkaa fiksusti käyttöön

Länsi-Suomi 25.3.2021

Rauman kaupunginjohtajan äänellä raumalaisille kohta soitteleva robotti herätti huomiota jo ennen ensimmäistäkään soittoa. Jotkut pitivät tempausta kummallisena rahantuhlauksena. Omasta mielestäni tämä on hieno esimerkki nykytekniikalla saatavista aika- ja rahasäästöistä.

Kaupunki haluaa kerätä laajalti asukkaiden toiveita tulevan valtuustokauden strategiaa varten. Kokemuksesta tiedämme, että erilaiset nettilomakkeet tavoittavat vain harvat ja postitettuihin kyselyihin ei moni vastaa. Asukkaille soittaminen on varmin tapa saada laajalti mielipiteitä esiin. Jos soittelut hoidettaisiin ihmisvoimin ja jokainen puhelu kestäisi edes viisi minuuttia, kestäisi 18 000 raumalaiselle soittaminen 1 500 tuntia. Robotti tekee tämän tunnissa.

Tietokoneiden puheentulkinta on nykyään niin kehittynyttä, että soitteluiden lisäksi robotti kirjaa saman tien vastaukset tekstiksi ja tuottaa siistin raportin. Tähän menisi ihmisvoimin kenties toiset 1 500 tuntia. Robotti tekee siis tunnissa 3 000 ihmistyötunnin hommat. 10 euron tuntipalkalla arvioituna rahaa säästyy 30 000 euroa (miinus robotin kulut).

On huomattava, että tämä huipputekniikkaa hyödyntävä robottisoittelu ei vaadi soiton saajalta yhtään mitään teknistä osaamista. Riittää vastailla suullisesti kaupunginjohtajan ääntä käyttävän robotin kysymyksiin.

Usein digitalisaation yhteydessä tuodaan aiheellisesti esiin, kuinka osa väestöstä ei osaa tai koe mukavaksi käyttää nettiin siirtyviä palveluja. Näen tämän puhelinkokeilun hienona esimerkkinä siitä, kuinka parhaassa tapauksessa tietotekniikkaa voidaan hyödyntää kaupungin palvelujen tehostamisessa ja monipuolistamisessa ilman, että tekniikka sinänsä näkyy asiakkaille.

Rauman on hyvä olla etulinjassa kokeilemassa ratkaisuja, joilla palveluja voidaan tarjota joustavasti ja asiakaslähtöisesti – uuden tekniikan avulla verorahoja säästeliäästi käyttäen. Voidaanko automatisoida erilaisia ajanvarauspalveluja, vaatimatta teknistä osaamista asiakkaalta? Pystytäänkö kaavakkeiden ja lupahakemusten käsittelyä nopeuttamaan ja osin automatisoimaan nykytekniikalla?

Tavoitteena pitää olla kaupungin työntekijöiden ajan vapauttaminen rutiinityöstä asiakkaiden auttamiseen ja erikoisimpien tapausten käsittelyyn. Siten voimme tarjota raumalaisille entistä parempaa palvelua ilman, että kustannukset kasvavat.

Valtuuston puheenjohtajuus on vastuullinen kunniatehtävä

30.8.2021

On kulunut kohta 5 vuotta siitä, kun päätin liittyä kokoomukseen ja lähteä ehdolle kuntavaaleihin. Tuskin olisin silloin uskonut kirjoittavani ajatuksiani valtuuston puheenjohtajana näin pian, vain yhden valtuustokauden kokemuksella.

Uutta tekniikkaa fiksusti käyttöön

25.3.2021

Rauman kaupunginjohtajan äänellä raumalaisille kohta soitteleva robotti herätti huomiota jo ennen ensimmäistäkään soittoa. Jotkut pitivät tempausta kummallisena rahantuhlauksena. Omasta mielestäni tämä on hieno esimerkki nykytekniikalla saatavista aika- ja rahasäästöistä.

Vaalipäällikön vaalikiireitä

20.2.2021

Noin vuosi sitten minut valittiin kokoomuksen vaalipäälliköksi Raumalle kuntavaaleja varten. Vuoden mittaan korona on mullistanut ehdokashankinnan ja vaalikampanjoinnin. Silti olemme saaneet jo 38 ehdokasta listallemme, yhden enemmän kuin viime vaaleissa, ja aikaa on vielä vajaat kolme viikkoa. ...

Rauman liikenneyhteyksiä kehitettävä monipuolisesti

10.6.2020

Viikko sitten valmistui selvitys henkilöjunaliikenteen uuden alun mahdollisuuksista Raumalla. Selvityksen mukaan matkustajia olisi selvästi enemmän kuin monilla rataosuuksilla, joiden matkustajaliikennettä valtio jo tukee. Näin ollen Raumalla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet päästä mukaan tuleviin hankkeisiin, kunhan hallitus tekee valinnat järkiperustein. ...

Oppiminen turvattava ja muusta karsittava

7.11.2019

Kun kaupunki leikkaa menojaan, sivistystoimi leikkaa mukana. Koulut ja kulttuuri ovat noin neljäsosa menoista. Leikkausten osuminen omaan lähikouluun koetaan tietysti epäoikeudenmukaiseksi ja palautetta tulee. Onneksi, sillä se on pakottanut etsimään ratkaisuille todella vahvat perustelut. Niitä etsiessä ohjausryhmä muutti esitystään, eli palautetta on myös kuultu. ...

Talouden kokonaiskuva ei saa unohtua

24.10.2019

VVR-keskustelu tiivistyy ja päätökset tekevä marraskuun valtuuston kokous lähestyy. Moni yksityiskohta talousohjelmassa on kerännyt kritiikkiä. Vaihtoehtoja on kuitenkin esitetty varsin vähän. ...

Vanhempia kirjoituksia

  1. 6. heinäkuuta 2019: Annetaan oppia, ei pakoteta ja painosteta
  2. 21. helmikuuta 2018: Koulukiinteistöt saadaan Raumalla kuntoon!
  3. 12. joulukuuta 2017: Loppuvuoden kuulumisia valtuustosta
  4. 14. marraskuuta 2017: Joutomaasta oppimis-, kulttuuri- ja urheilukeskukseksi
  5. 28. lokakuuta 2017: Kunnossapidosta tinkiminen ei tuo säästöjä
  6. 15. syyskuuta 2017: Rauman tarina, osa 2 - ohjaava strategia vai unelmoivia iskulauseita?
  7. 1. syyskuuta 2017: Mitä ja miksi Rauman aluesairaalasta katoaa?
  8. 13. elokuuta 2017: Teknisen valiokunnan kokous 8.8.