Uudenvuodenpuhe Kalatorilla

31.12.2022

Hyvät raumalaiset ja muut läsnäolijat!

Vuosi 2022 on tulossa päätökseensä. Se jäänee historiaan vuotena, jona Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Suomessa järjestettiin ensimmäiset sote-vaalit ja Raumalla Esko Poikela aloitti kaupunginjohtajana. Tai sitten jostain muusta. Tapahtumien merkittävyyttä on meidän aikalaisten usein hankala arvioida. Vasta myöhemmin selviää, millaiseksi esimerkiksi Venäjän ja Ukrainan välinen sota kehittyy ja kuinka käänteentekevä siitä historian kannalta muodostuu.

Vuoden 2023 mullistuksia on turha tässä vaiheessa arvuutella. Voimme silti varautua niihin monin eri tavoin. Mitä paremmassa kunnossa taloutemme on, mitä laadukkaampaa osaamista ja teknologiaa meillä on käytössämme, ja mitä paremmin pidämme huolta toinen toisistamme, sitä helpommin selviydymme kaikista mahdollisista kohta alkavan vuoden mukanaan tuomista hankaluuksistakin.

Talouden ja tekniikan osalta suurin osa meistä kulkee pitkälti niiden trendien ja kehityskulkujen mukana, joita yhteiskunnassa on kulloinkin vallalla. Harva meistä pystyy oleellisesti vaikuttamaan kestävyysvajeeseen tai kehittämään vihreää teknologiaa kotonaan. Keskinäiseen huolenpitoon ja vallitseviin asenteisiin sen sijaan voimme kukin osaltamme kiinnittää huomiota ja tehdä alkavasta vuodesta päättyvää paremman. Toisista huolehtiminen ja keskinäinen luottamus on kaiken muunkin onnistumisen perusta.

Kärjistyvä keskustelu ja kaikenlainen sivustahuutelu tuntuu lisääntyneen some-aikakauden myötä. Koneen ääressä tai puhelimella näpytellen on ilmeisesti kovin paljon helpompaa kirjoitella halveksivia kommentteja ja äkkijyrkkiä heittoja, kun toinen osapuoli ei ole ihmisenä tilanteessa läsnä. Vihapuhe ja erilaiset nettialustoille syntyvät samanmielisten keskustelukuplat nakertavat luottamustamme yhteiskuntaan ja toisiimme. Eriävistä mielipiteistä huolimatta tulisi aina muistaa, että hyvin todennäköisesti täysin vastakkaistakin ideologiaa edustavat pyrkivät kohti yhteistä hyvää, vain erilaisin keinoin.

Ilman luottamusta toistemme hyvään tahtoon yhteiskunta muuttuu hiljalleen keskenään kilpailevien ja toisiaan nakertavien ryhmittymien taistelukentäksi. Tällaista tulevaisuutta tuskin kukaan haluaa. Voimme jokainen estää omalta osaltamme tällaista kehitystä ja rakentaa luottamuksen yhteiskuntaa.

Arkipäiväisissä kohtaamisissa voimme pysähtyä kuuntelemaan eri mieltä olevan ajatuksia hieman tarkemmin ja pyrkiä löytämään yhteisiä tavoitteita. Niitä oikeastaan aina löytyy, oli sitten kyse erimielisyyksistä työpaikan asioiden järjestämisessä tai kaveriporukan lomamatkasta. Tai verovarojen käytöstä, sähkön hintakatosta tai metsien suojelusta. Eri mieltä olevat tuskin haluavat aiheuttaa haittaa juuri sinulle tai tarkoituksella tehdä asioita hölmösti. Kuuntelemalla rauhassa heidän ajatuksiaan voi oppia jotain uutta ja löytää yhteistä pohjaa rakentaa eteenpäin.

Suomen asema yhtenä maailman parhaista maista perustuu mielestäni pitkälti keskinäiseen luottamukseemme. Olemme yhtenäisinä selvinneet historian aikana vaikeistakin hetkistä, ja juuri luottamus on siinä ollut avainasemassa. Ei ole ollenkaan selvää, että tämä vahvuus meillä säilyy ja siksi sen eteen on tehtävä jatkuvasti töitä.

Rohkaisenkin kaikkia luottamaan toisiinsa vuonna 2023 hieman aiempaa enemmän. Kuunnellaan toisiamme, uskalletaan pyytää apua ja annetaan sitä, kun joku rohkenee pyytää. Luottamusta rakennetaan paitsi luottamalla toisiin, myös olemalla itse luottamuksen arvoinen.

Näillä sanoin haluan toivottaa kaikille mitä parhainta uutta vuotta 2023 ja Jumalan siunausta.

Itsenäisyyspäivän puhe - pysähdytään ajattelemaan!

6.12.2022

Juhlimme tänään 105-vuotiasta, itsenäistä Suomea. Syytä juhlaan todella on. Suomi on liki millä mittarilla tahansa yksi maailman parhaista maista elää, ellei parhain.

Nanujärvelä on osoitus Rauman päätöksentekokyvystä

3.2.2022

Kaupunginhallitus hyväksyi viime viikon maanantaina äänestyksen jälkeen tarveselvityksen, jonka mukaan uutta Nanujärvelän koulua aletaan suunnitella entiselle Nanun koulun alueelle. Päätös on herättänyt jälkikäteen jonkin verran hämmennystä ja kritiikkiä, muuallakin kuin tekstaripalstalla.

Valtuuston puheenjohtajuus on vastuullinen kunniatehtävä

30.8.2021

On kulunut kohta 5 vuotta siitä, kun päätin liittyä kokoomukseen ja lähteä ehdolle kuntavaaleihin. Tuskin olisin silloin uskonut kirjoittavani ajatuksiani valtuuston puheenjohtajana näin pian, vain yhden valtuustokauden kokemuksella.

Uutta tekniikkaa fiksusti käyttöön

25.3.2021

Rauman kaupunginjohtajan äänellä raumalaisille kohta soitteleva robotti herätti huomiota jo ennen ensimmäistäkään soittoa. Jotkut pitivät tempausta kummallisena rahantuhlauksena. Omasta mielestäni tämä on hieno esimerkki nykytekniikalla saatavista aika- ja rahasäästöistä.

Vaalipäällikön vaalikiireitä

20.2.2021

Noin vuosi sitten minut valittiin kokoomuksen vaalipäälliköksi Raumalle kuntavaaleja varten. Vuoden mittaan korona on mullistanut ehdokashankinnan ja vaalikampanjoinnin. Silti olemme saaneet jo 38 ehdokasta listallemme, yhden enemmän kuin viime vaaleissa, ja aikaa on vielä vajaat kolme viikkoa. ...

Rauman liikenneyhteyksiä kehitettävä monipuolisesti

10.6.2020

Viikko sitten valmistui selvitys henkilöjunaliikenteen uuden alun mahdollisuuksista Raumalla. Selvityksen mukaan matkustajia olisi selvästi enemmän kuin monilla rataosuuksilla, joiden matkustajaliikennettä valtio jo tukee. Näin ollen Raumalla pitäisi olla hyvät mahdollisuudet päästä mukaan tuleviin hankkeisiin, kunhan hallitus tekee valinnat järkiperustein. ...

Oppiminen turvattava ja muusta karsittava

7.11.2019

Kun kaupunki leikkaa menojaan, sivistystoimi leikkaa mukana. Koulut ja kulttuuri ovat noin neljäsosa menoista. Leikkausten osuminen omaan lähikouluun koetaan tietysti epäoikeudenmukaiseksi ja palautetta tulee. Onneksi, sillä se on pakottanut etsimään ratkaisuille todella vahvat perustelut. Niitä etsiessä ohjausryhmä muutti esitystään, eli palautetta on myös kuultu. ...

Vanhempia kirjoituksia

  1. 24. lokakuuta 2019: Talouden kokonaiskuva ei saa unohtua
  2. 6. heinäkuuta 2019: Annetaan oppia, ei pakoteta ja painosteta
  3. 21. helmikuuta 2018: Koulukiinteistöt saadaan Raumalla kuntoon!
  4. 12. joulukuuta 2017: Loppuvuoden kuulumisia valtuustosta
  5. 14. marraskuuta 2017: Joutomaasta oppimis-, kulttuuri- ja urheilukeskukseksi
  6. 28. lokakuuta 2017: Kunnossapidosta tinkiminen ei tuo säästöjä
  7. 15. syyskuuta 2017: Rauman tarina, osa 2 - ohjaava strategia vai unelmoivia iskulauseita?
  8. 1. syyskuuta 2017: Mitä ja miksi Rauman aluesairaalasta katoaa?
  9. 13. elokuuta 2017: Teknisen valiokunnan kokous 8.8.